Relee

Releul este un aparat/dispozitiv de comandă pentru anumite modificări ale unui sistem tehnic, acţionat de variaţia unor mărimi caracteristice ale unui alt sistem tehnic. El comută, sub acţiunea mărimii de intrare, unul sau mai multe elemente de comutaţie de mică putere în scopul comenzii altor elemente. (Ce-ai zis, mă ??)

Păi să zicem aşa: Avem un cablu, gros cât mâna (o mână mai subţirică, de femeie drăguţă), prin care circulă un curent suficient de mare cât să te prăjească dacă te apropii prea mult de acesta. Cum se poate întrerupe continuitatea cablului, fără prezenţa indivizilor pe lângă acesta? Răspunsul e, prin folosirea releelor!
Explicaţia e cam idioată, dar sper să înţelegi ce zic.

Gama de relee este foarte variată si complexă. Principiul de funcţionare se bazează pe trecerea unui curent prin bobina electromagnetică, aceasta dă naştere unui câmp magnetic ce produce o forţă de atracţie asupra armăturii, care, duce la deschiderea unor contacte. Revenirea armăturii la poziţia iniţială, se face în momentul dispariţiei curentului din bobină, fiind forţată de un resort, spre revenire. [vezi schemă]
Am să îndrăznesc o enumerare a câtorva modele: Relee electromagnetice, termice (folosite ca protecţie a motoarelor electrice), reed (cu un consum de energie foarte scăzut, timp de acţionare 1-2 msec, 400 comutări/sec, se găsesc în circuitele electronice ce necesită o anclaşare foarte rapidă), magnetice, fotoelectrice (ce acţionează în funcţie de lumină), electronice (realizate doar din piese electronice), de timp (temporizatoare).
Releul urmăreşte protejarea circuitului, oprindu-l în caz de pericol. Avantajul este că alimentarea lui se face cu tensiune mică (1.5, 3, 12, 24 sau 220 volţi). Altfel spus, cu o energie relativ slabă poţi declanşa o energie puternică.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu