Pisica

Pisicile şi oamenii se iubesc de milenii. Savanţii cred că oamenii au primit, pentru prima dată în casele lor pisicile, în Africa de Nord, acum mai bine de 2500 de ani.
La început oamenii au acceptat pisicile pentru că vânau şoarecii şi şobolanii care le mâncau cerealele; pisicile, în schimb, primeau un adăpost şi o sursă sigură de hrană. Deci, toată lumea era fericită. Dar încă erau la începutul unei relaţii nebănuit de frumoase.
Prima pisică domesticită, de fapt, este posibil să fi fost o pisică sălbatică mică, cu blana gălbuie şi cu dungi mai deschise la culoare, caracteristici care încă se mai întâlnesc la pisicile sălbatice de astăzi. În timp, totuşi, multe alte specii sălbatice au fost adăugate în mixtură, producând paleta colorată a raselor de astăzi.

Este aproape sigur că încă de la primul proprietar, pisicile au fost venerate de oameni. Egiptenii antici, de exemplu, au ridicat pisicile la statut de zeitate, incluzând în panteonul lor o zeiţă cu urechi ascuţite de pisică.
Pisicile au fost mumificate şi înmormântate cu stăpânii lor.( aşa cum voi face şi eu!!! m-am gândit de mult timp la asta)
Egiptenii se pare ca ar fi impus pedeapsa cu moartea pentru persoanele acuzate că ar fi omorât o pisică. Oh, da, aşa da. Aş chinui liniştită ucigaşii de pisici, mi-ar veni spontan în minte metode de torturare, de parcă le-aş fi învăţat odată cu alfabetul.
Felinele apar în picturi, sculpturi din Grecia Antica, Roma şi India, fiind gravate chiar şi pe monede. Minunat, ar fi bătut euro sigur. De fapt, micul euro nici n-ar fi îndrăznit să ridice capul.
Dar nu toate culturile încurajează pisicile. Un papă din secolul XV, de exemplu, a decretat ca toţi crescătorii de pisici să fie arşi pe rug, acuzându-i de vrăjitorie.
În Anglia, la începutul secolului XVIII, a fost dat un Act al Vrăjitoriei, prin care pisicile negre erau identificate ca fiind periculoase şi se ordona omorârea lor.
Cu toate astea, mulţi occidentali consideră pisicile negre ca fiind un simbol al norocului, în timp ce alte culturi, din contră, le consideră aducătoare de ghinion.

În ciuda măsurilor care s-au luat împotriva lor, pisicile au ajuns să fie printre cele mai populare animale de companie din lume.

Alţi cercetători estimează că numărul de pisici fără adăpost ar fi, de fapt, undeva la jumătate - rămânând, totuşi, un număr suficient de mare pentru a forma o "armată" de pisici.
În ciuda independenţei acestui animal, fascinaţia oamenilor în ceea ce priveşte pisica va continua. Există ceva în modul în care toarce şi în modul în care pisoii se cuibăresc în poala ta, care face ca aceste animale să fie irezistibile pentru toţi oamenii. Pisicuţa care leneveşte tot timpul pe canapea poate oricând demonstra o latură ascunsă, care iese la iveală în situaţii de criză - fie ca să salveze viaţa stăpânului său, a puilor săi sau pur si simplu ca să îţi înveselească ziua. Chiar şi cea mai obişnuită şi aparent incapabilă de surprize pisicuţă poate fi capabilă să facă lucruri extraordinare.

2 comentarii:

Anonim spunea...

e suta la suta adevarat!

Anonim spunea...

dragut!Multumesc,m-a ajutat si mi s-a parut interesant.

Trimiteți un comentariu